TÜRK PUROLARI HAKKINDA
Türkiye, iklimi nedeniyle puroya elverişli büyük ve uyumlu tütün yetiştirememektedir. Puro denildiğinde akla ilk olarak Küba’nın gelmesi de en iyi puro yapraklarının Küba’da yetişmesine bağlıdır. Yani puroda Küba’nın öncü olması şans eseri değildir. Öyle ki birkaç enlem yukarıda olan Dominik bile puro kalitesi sıralamasında ilk sırayı Küba’ya bu enlemler sayesinde bırakır. Ancak Teka Puro adlı şirket tıpkı birçok Amerikan ve Avrupa firmalarının yaptığı gibi (Balmoral “İngiliz, Dominik”, Davidoff “İngiliz, Dominik”) puro yetiştirebilen ülkelerden aldıkları tütün yapraklarını Türkiye’de sararak ülkemizde puro piyasasına girmiştir. CHE markalı Türk Puroları, Türk menşeli Nikaragua tütün yapraklarıdır. Nikaragua puroları tütün sınıfı olarak çok alt sıralarda dolaşmaktadırlar. Oldukça sigaramsı ve boğazı yakar derecede kalitesizdirler. Tatları da mutlaka iyi değildir. Bu nedenlerle Türk puroları zevkle içilmez. (Not: “CHE” marka puroların desen ve renk uyumunun Küba’nın en kaliteli “Cohiba” markasındaki benzerliğine lütfen dikkat ediniz. Buradan “CHE” markasının aynı zamanda bariz bir taklit olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.)
PURO İÇİMİ HAKKINDA
Puronun doğru içimi sigaradan oldukça farklıdır. Sigara genel olarak bir bağımlılık işi olduğundan -ki puro kesinlikle böyle değildir- ciğerlere olağanca çekilerek içilir ve çekim sayısı da sıktır. Öte yandan puro dumanının ciğerlere doldurulmasının gereği yoktur. Zevk ve damak tadı işidir, duman çekildikten sonra ağızda gezdirilerek dışarı verilir. Çekim sayısı da seyrektir. Her ne kadar kendi rayında giden içim olayını matematiğe vurmak garip olsa da sıklığından ve yanışından dolayı kolay sönen puroyu dakikada bir iki kere, diğerlerini de öncekilere nazaran daha seyreklikte içmek normalidir. Tüm bu nedenlerden dolayı sigaraya nikotin ya da duman olarak bağımlı olanların puroyu sigara gibi içmeleri sağlık açısından oldukça sakıncalıdır.
PURO ve İÇKİ HAKKINDA
Puro; damak tadına bağlı olarak tek içilebilmesi bir yana alkollü alkolsüz birçok içecekle içilebilir. Ancak purolar, alkollü içkiler sınıfında kaliteli bir malt viskinin yanında ya da yine kaliteli bir konyakla çok iyi birer ikili oluştururlar. Viskide ekleme olarak Chivas Regale gibi bir Scotch ile de zevkle içilebilirler. Alkolsüz içkiler sınıfında ise genellikle espresso ile tüketilirler. Kültürümüz olan Türk kahvemizle de gayet güzel içilebilir. Tabii belirttiğimiz gibi, damak tadınıza bağlı olarak her türlü içecekle puronuzu içebilirsiniz. Puro zevk işi ise -ki zevk işi- bu seçim size kalmıştır.
► PURO LÜKSÜ HAKKINDA
Uzun sürelerden bu yana puro hep lüks alışkanlığı olarak gösterilmiş ve gösterilmeye devam etmektedir. Birçok görsel eserde ya da kitaplarda varlıklı-yoksul ayrımında kullanılmıştır. İşin gerçeğini öğrenmek birazcık araştırmada yatmaktadır. Evet, küba puroları kendi içlerinde en pahalılarıdır, alternatifleri yoktur. Tat olarak alternatifleri olmadığı için de zengin işi olarak süregelmiş küba puroları kaç para olurlarsa olsunlar satacaklardır. Püf noktası da zaten burasıdır, nasıl olsa satılıyor olması. Puronun çok uzaklardan gelmesi mutlaka fiyatını etkilese de aslında puroların çevrede gördüğünüz maliyette olmad���n� s�yleyebiliriz. Ayrıca, günde iki paket sigara içen ve sigaraya günde 6, 7 Türk Lirası veren bir kişinin Balmoral’ın (Dominik tütünüdür, Kübalar kadar kaliteli olmasalar da içimleri hafif ve keyif vericidir) herhangi bir vitolasının tanesine her gün için para ayırabileceğini piyasa araştırması ile öğrenebilirsiniz. Bu hesapla günde olmasa da haftada bir küba purosunun da içilebileceği ortaya çıkmaktadır. Böylece, hem herhangi bir zararlı maddeye bağımlı olmaz hem de içtiğiniz şeyden zevk alabilirsiniz. Puronun aksesuarları da çok çeşitli olsalar dahi isim yapmış firmalarınkiler dışında -ki gerekli değildir, işte o kesinlikle lükse kaçar- pahalı değildirler. Fiyatı yüksek olan tek aksesuar mutlaka kaliteli alınması gereken humidorlardır. Haftada bir iki tane puro yakan bir kişinin de humidora ihtiyacı yoktur. Purolarını toptan değil tek tek alabilir.
PURO AKSESUARLARI HAKKINDA
Çakmak (Torch Lighter)
Puro, birkaç yüzyıldır içilen bir tütün çeşididir ve dolayısıyla zamanına göre ateş veren birçok aksesuarla yakılmıştır. Puro yakmanın temiz yolu ya puro kibriti ya da günümüzün getirdiği kolaylıkta pürmüz alevli çakmaktır. Rüzgârdan etkilenmeyen pürmüz alevli çakmaklarla puro yakmak purodan alacağınız zevki doğru yakımla en üste ulaştırır. Yedi sekiz santimetre uzaklıktan çakmağın alevine tutulan puronun yakılacak kısmı, bir dakikadan az bir sürede içilecek hâle gelir. Çekerek yakmak puronuzu gereğinden fazla yanmasına sebep olur ve az zamanda tutuşturarak tadını buruklaştırır. Yine de puroya yeni başlayan biri iki yanma arasındaki farkı fark edemeyebilir. Kısacası, puronuzu mümkünse “torch” diye bahsedilen pürmüz alevli çakmak ya da puro kibriti ile, eğer yoksa yine mümkünse çeke çeke yakmadan her türlü ateşle ağır ağır yakabilirsiniz. Yine de dengeli yanım önemli olduğundan “torch” ile yakmak en iyi çözümdür. Yamuk yanım iyi purolarda genellikle gittikçe düzgünleşse de her zaman şanslı olmayabilirsiniz.
.......... .... ....
Puro Saklama Kutusu (Humidor)
Tahta puro kutularının içindeki kâğıtlardan birinin üzerinde de okunabileceği gibi purolar en iyi yüzde 60 70 oranında nemli ve güneş almayan oda sıcaklığındaki bir ortamda saklanmalıdır. Toplu alınan puroların kurumaması ve tabiri caizse hayatını sürdürebilmesi bu bahsettiğimiz ortam koşullarına bağlıdır. Aksi takdirde gitgide kurumaya başlarlar. İçim süresi ve hatta tadı değişime uğrar. Nemin çok olması da iyi değildir. Bu sefer de çok zor yanarlar ve çok çabuk sönerler. Diğer aksesuarlara nazaran “humidor” dediğimiz puro kutuları mutlaka kaliteli türden alınmalıdır. Korunur durumda sandığınız purolarınız aslında kurumakta olabilirler. Puro kutularının herhangi bir yerinde nemölçer vardır ve bu sizin sünger, cihaz gibi şeylerle kutunun içinde o nemi su ile sağlamanızı sağlar. Kesinlikle hava almazlar ve güneş ışığı ile ilgileri yoktur. Seyahat humidorlarından büyük çekmeceli humidorlara kadar çok çeşitli seçenekleri bulunmaktadır. İyi bir puro kutusu puronuzu birkaç sene aynı kalitede saklayabilir.
Puro Delici (Punch)
“Punch” diye de adlandırılan puro deliciler, içim kısmına doğru incelmeyen kalın vitolalı puroları -ki arkaları kapalıdır- bir çekim kısmı oluşması için delmeye yararlar. Doğrusu başka bir işe de yaramazlar ancak bu kalın puroları puro makasları ile kesmek iki tarafı da yanma kısmı olan borular (!) oluşturacağından rahatça delebilen bir puro delici edinmek gereklidir ve böylesi kesinlikle kâfidir.
Puro Makası (Cutter)
“Cutter” denen puro makasları hem içim tarafına doğru incelen “torpido” diye adlandırılan puroları içime hazırlamak için kullanılırlar hem de sönen ya da sonradan içmek için bilerek söndürülen puroları yakmadan önce kül kısmını ortadan kaldırmaya yararlar. Burada puro hakkında iki bilgi vermeyi ihmal etmeyelim. Birincisi; özellikle büyük purolarınız sonradan içmek için söndürülüp az yanmış ya da yanmamış puro ucu oluşturarak -külü kesinlikle yakmayın- içime hazır hâle getirilebilir. İkincisi; sonradan içeceğiniz yanıp söndürülmüş bu purolar bir iki gün içinde tat nedeniyle içilmelidirler, zira öyle gibi dursa da artık onlar sıfır puro değildir.
Puro Küllüğü (Cigar Ashtray)
Konfor dışında pek gerekli olmayan “ashtray” diye anılan puro küllükleri tahmin edileceği üzere puronun rahat durması için geniş bir ağza hatta tümüyle yatağa sahiptir. Sıklıkla puro içen biriyseniz normal bir puro küllüğünüzün bulunması hiç fena olmaz.
Puroluk, Puro Kılıfı
Dışarıdaki bir mekânda içeceğiniz puronuzu eğer tek ya da az miktardaki kutularda aldıysanız karton kutusunda ya da belki de delil gibi bir poşet içinde taşımanız çok garip kaçabilir. Bu yüzden boyutları ve aldıkları puro miktarları çeşitli olan bir puroluk edinmeniz sizin rahatınıza ve puro adabına uygun düşer. Puroluk alırken iç kısmının kaliteli ve sizin içtiğiniz boyutlara uygun boyutlara sahip olmasına dikkat etmek gerekir.
PURO AROMALARI HAKKINDA
Kaliteli Küba purosu markaları çikolata, mango, vanilya gibi aromalara sahip purolar üretmezler. Dahası bu aromalara sahip büyük boy purolar da yerel Küba markaları ve çok alt sınıf markalar dışında pek bulunmaz. “Maduro” diye adlandırılan purolar ise yaprakların belli senelerce bekletilip karartılmasıyla oluşturulurlar ve aroma dendiğinde Küba puroları klasmanında bu purolar akla gelir. Tadı ve içimi aromasızlarına göre ağır olan bu purolar daha pahalıdırlar ancak puro içen herkesin damak tadına uyum sağlamazlar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
adamsın
YanıtlaSilbi puro normal havada kaç günde bozulur
YanıtlaSilbi puro normal havada kaç günde bozulur
YanıtlaSilEline sağlık hacıı
YanıtlaSilEline sağlık hacıı
YanıtlaSilArkadaşlar sakın ce purosu nu almayınız vallaha billaha prestij sigarası nı içsen daha iyidir
YanıtlaSilArkadaşlar sakın ce purosu nu almayınız vallaha billaha prestij sigarası nı içsen daha iyidir
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBu arada eline sağlık kıral.
YanıtlaSilChe havanitos djarum dan başka içmiyorum djarum yurtdışından ithal endonezya kudus aroma ve kalite çok iyi tavsiye ederim
YanıtlaSilThe Eight-Wheel Classic - TITIAN Arts
YanıtlaSilThe eight-wheel https://deccasino.com/review/merit-casino/ classic bicycle herzamanindir.com/ is available in six sizes. The Bicycle Wheel is septcasino a classic bicycle made in gri-go.com USA, but there ford escape titanium are three variations in